Munskänkarnas Regionsfinal 2020

Vinglas regionsfinal 2020
Rött och vitt vin i glas
Regionsfinal 2020

Då var det dags igen. Regionsfinal i blindprovning med Munskänkarna tillsammans min radarpartner Tobbe.

Förra året missade jag regionsfinalen på grund av att jag bortrest. Då kamperade Tobbe med vår gemensamma vän Jesper. Det gick riktigt bra för dem. En mycket hedrande 2:a plats. Med andra ord kände jag ett extra stort ansvar i år (Jesper kunde inte i år då jag erbjudit mig att stå över pga deras fantastiska resultat förra året).

Vinerna

Vinglas regionsfinal 2020

Utifrån alla gånger jag varit i regionsfinal (detta var nog min 4:e) och alla de gånger jag tagit eller hållit ett 2-betygsprov var nog denna final med de mest besvärligaste vinerna.

Vin 1

De vita vinerna var inledningsvis något för kalla för att ge rättvisa i bedömningarna. Initialt var det första vinet för mig en typisk Chablis. Fast med lite temperatur och med litet öra på Tobbes bedömning enades vi om att det var en Riesling. Absolut inte Rheingau men i trakterna. Vi chansade på Pfalz och lite av slump och lite av känsla skrev vi faktiskt Niederösterreich på andra serven.
Summering: Rätt druva (2p) och delvis rätt adress på andra servern (0,5p) = 2,5p

Vin 2

Här var vi båda inne på att detta var en Chardonnay. Dock inne att den kom från nya världen. Dock hittade vi inte landet, Sydafrika. Avsaknaden av tydlig rökighet som sydafrikanska viner annars kan uppvisa bidrog nog till att vi tyckte att vi spelade safe. Ett nya världen land och ett gamla världen.
Summering: Rätt druva (2p) och helt fel på adressen = 2p

Vin 3

Aha. Ett vin som vin den okulära besiktningen var något ljusare än övriga två vita viner. Som sedan i doften var tydligt superekad. Här var den initiala gissningen på en ekad Sauvignon Blanc från Bordeaux. Efter att temperaturen tog vid så blev det vår gissning på andra serven. Första blev istället en Chenin Blanc från Sydafrika. Båda två totalbom. Attans.. I glaset var det en Viura från Rioja, Spanien.
Kan inte komma ihåg när jag drack en Viura senast. Flera år sedan och den fanns inte i minnesbanken hos någon av oss.
Summering: Dubbelfel = 0p

Vin 4

Nu började det röda racet med en tungviktare. Mörk i färgen och tobaks och cigarrlåda i doften. Jag misstog det för Sangiovise och Toscana till en början. Tobbe var lite osäker här med men slängde in Bordeaux. Efter lite värma så kände vi stalligheten och lädret försvinna och cigarrlådan tog över. Bordeaux var det. Här gjorde vi dock ett rookie-misstag. Vi satte bara en av regionens huvuddruvor i spel. Så klart var den andra (Merlot). Suck..
Summering: Fel druva (0p) och helt korrekt på adressen = 2p

Vin 5

Yes. Här är min bakgata. Pinot Noir och jordgubbar som samsades med lingon och blåbär. Någon komplex men ändå sval. Kanske åter igen temperaturen på vinet som styrde. Vi missade helt adressen men spikade druvan. Vinet kom från Kalifornien, USA medan vi var inne på något mer klassiskt.
Summering: Rätt druva (2p) och helt fel på adressen = 2p

Vin 6

Äntligen en fullpoängare. Vår enda.
Tydlig Nebbiolo från Piemonte. Dock inte Barolo utan en Langhe. Lite tam om du frågar mig.
Summering: Rätt druva (2p) och bang on target på adressen (2p) = 4p

Viner regionsfinal 2020
Regionsfinal 2020

Reflektioner

Så här i efterhand är det lätt att vara efterklok. Visste borde vi skrivit Österrike när vi ändå skrev en region från landet. Visst borde vi satt den andra druvan i vinet från Bordeaux. Visst borde vi satt USA på Pinot Noir som något alternativ. Eller över huvudtaget ha druckit lite mer Viura.

En av deltagarna i laget från Halmstad som vann svarade mig efter tävlingen när de drack en Viura senast, ”Igår eller imorse”. Det var nog det som placerade dem överst (med ringa 1,5p mer än oss från Falkenberg). En delad 2:a eller 3:e plats, vad vi nu hamnade på, får oss direkt efter tävlingen knyta näven i fickan. Efter några timmar öppna handen och känna sig stolt över att ändå försvara Falkenbergs färger så pass bra med den minimala träning som det gångna året erbjudit.

Nu ska vi ladda om och sikta mot en första plats 2021. Halmstad nu tar vi er!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *