Vinkväll med champagnedilemma

Champagne och snittar
Champagne

Ungefär var sjätte vecka brukar en trio bestående av några härliga kompisar och undertecknad träffas för att umgås över god mat och härliga viner.

Mina härliga vänkompisar

Det är Tobbe som är en grym blindprovare och som hjälpt mig dela utbildningsansvaret de senaste åren. Tobbe är för övrigt också den av oss som är stommen vårt lag i vintävlingen som Munskänkarna anordnar. Sedan har vi Jesper som är den av oss som med mest experimentell vinsmak. Det är ofta han som introducerar naturviner av hög klass och är bättre blindprovare än vad han själv vill erkänna. Båda är dessutom väldigt duktiga i köket vilket gör att de middagar som vi gör blir ofta minnesvärda.

Våra vinträffsrutiner

Upplägget för våra träffar är att en av oss står som värd och meddelar någon vecka innan vad som planeras att finnas på tallriken. En av de andra köper då en flaska vin troligen passar till rätten. Den andre ser till att ha med sig en udda och/eller god champagne som delas på medan vi alla lagar mat tillsammans. Ett upplägg som är otroligt gemytligt och uppskattat hos mig.

Senast var vi hemma hos Jesper och jag fick den stora äran att ta med en champagne. Vad sjutton skulle jag ta med mig denna gång. Hade jag något skoj i min ytterst lilla källare eller skulle jag försöka hitta något på Bolis? Efter en snabb inventering så insåg jag att jag nog hade två eller tre flaskor som säkert skulle passa herrarna i smaken. Frågan är alltid vilken ska jag ta med mig? Eftersom upplägget för träffarna är som de är skulle det dröja ungefär ett halvår innan det åter var min tur att välja bubbel. Därför landade jag efter mycket velade med mig själv på den flaska jag själv var mest nyfiken på.
Något som jag gissade skulle ge de båda vännerna lite griller i huvudet. För alla flaskor som konsumeras under kvällen provas blint. Ett litet sätt att försöka hålla oss någorlunda uppdaterad i vinprovning.

Mitt val av vin

Vad valde jag för champagne till slut? För några månader sedan beställde jag en vinlåda champagne från Caviste där det fanns en 100% Pinot Blanc champagne. Något som jag aldrig själv provat tidigare och därför blev väldigt nyfiken. Producenten Pierre Gerbais, huserar något utanför de stora områden i Champagne. Nämligen i det sydliga Côte des Bar. Pierre Gerbais är en producent som sedan länge odlar och framställer sina viner biodynamisk och till med naturvinmässigt.

Champagnen

Vinet i sig var väldigt ljus och lätt gulaktig i färgen. Doften var angenäm som champagne oftast är. Dock inte så tydlig brödighet vilket jag kanske saknade. I munnen var den fyllig, rund och väldigt god. Tydlig syra med runda fina bubblor. Vinet kändes inte riktigt som en klassisk Blanc de Blanc men samtidigt var det en ren Pinot Blanc vilket säkerligen bidrog.

För övrigt bommade både Tobbe och Jesper druvan och ursprunget totalt. Vilket iofs var väldigt väntat. Kanske ska försöka välja en mer klassisk nästa gång. =^)

Champagne

Middagen

Jesper hade bestämt sig för att vi skulle äta torskrygg med rödvinsås, sidfläsk och en puré av potatis och jordärtskocka. Tobbe hade därmed fått äran att köpa ett passade vin till detta. Eftersom vi alla uppskattar vin och blindprovningar så brukar värden, i detta fall Jesper, även matcha maten med en egen flaska vin. Vilket gör att den som har haft med champagnen provar båda helt blint medan övriga två har koll på ”sin” flaska men provar den andra blint.

Maten

Två viner blint

Middagsviner

Jespers val

Vi började med det vi konstaterade var Jespers vin. Vet inte vad det var men det var söta bär, smultronaktigt som gjorde att jag mer eller mindre direkt drog slutsatsen att det är en Pinot Noir. Den kändes sval men inte så ”skogsmylla” och med knasterhög syra som Bourgogne brukar göra. Samtidigt eftersom jag vet att Jesper gillar naturviner så är det svårt att inte tänka på det och det betyder mer eller mindre att det som är i glaset kan det vara lite vad som helst.

Fortsatte mitt resonemang att det inte var gamla världen över huvudtaget och inte heller mina gamla favoriter från Nya Zeeland. Landade i en vild gissning att vinet var svalt nog för att vara norra USA, närmare bestämt i vinregionen och delstaten Oregon. Till min stora förvåning stämde den geografiska placeringen till 100% (say what??) men däremot bommade jag druvan då Jesper (den jäkeln) hade smällt till med en Gamay. Grymt vin helt enkelt.

Gamay från Oregon

Tobbes vinval

Tobbes vin då? Här var jag mer ute och cyklade. Det påminde oerhört mycket om Jespers men var mycket mer svårt att hitta rätt kompassriktning på. Både druva och geografi. Har för mig att jag var inne på en sval växtplats i ett varmt klimat. Vinet hade en sval karaktär över sig men samtidigt en fyllighet som jag tolkade på nya världen och lite värme. Samtidigt kunde det varit ett vin från ett varmt år i gamla världen för den hade en fin elegans i sig.

Döm om min förvåning när det visade sig att även Tobbe hade med sig en Gamay från USA. Etiketten visade regionen Kalifornien istället. Sjukt skoj att blinda två bra Gamay från USA med så olika uttryck.

Gamay

Tack för denna kväll killar! Snart dags igen? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *