Vin till bröllopsmiddag

Viner till bröllopsmiddagen

Härom helgen hade jag och min fru en efterlängtad bröllopsmiddag. Ja, vi valde att gifta oss i Paris i december förra året men av olika anledningar inväntade festligheter till denna tidiga höst. Under tiden från vigseln till festen fick man god tid på sig att planera samt både välja mat och passande dryck. Eftersom vi båda är från olika delar av landet ville vi att middagen skulle på något vis återspegla det, samt att vi har bosatt oss i Halland. Menyn kom därför att se ut enligt följande:

Förrätt, en tapas inspirerad tallrik med:
Jämtländsk carpaccio på souvas, serveras med ruccola, källarlagrad getost, kapris och rostade pinjenötter
Älgrostbiff med lingonglase, serveras med havtornshollandaise
Saltbakad färskpotatis med creme fraiche och laxrom

Därefter en huvudrätt:
Torskrygg med tärnat sidfläsk, smörstekta äpplen, morot, salladslök och Champagnesås som serveras med dillslungad färskpotatis

För att avsluta med en dessert bestående av:
Cremé brulé på burbon vanilj & Citronfromage med färska bär och crunch

Ojoj.. Vad har jag gett mig inpå här att försöka välja vin till detta. Visste från början att jag inte ville gå på viner från varmare breddgrader då jag upplever att sådana kan bli rätt syltiga. Särskilt inom det prisspektrumet jag hade som min begränsning. Till förrätten stod jag och valde mellan ett syrah från Rhône eller ett italienskt barbera från Piemonte. Provsmakningen av mat och vin tillsammans visade mer eller mindre ett dött lopp. Men eftersom jag föredrog älgrostbiffen och det italienska vinet var grym match mot det föll valet på Italien.

Till huvudrätten var mina initiala tankar samlade kring chardonnay! Ett franskt eller kanske man skulle våga sig på ett från Australien. Efter provsmakningen kom jag fram till att måste prova fler alternativ. Efter tips från lokala Systembolaget plockade jag hem två nya chardonnay. Ett nytt från Australien och ett från Kalifornien. Det från down under var rent ut sagt uselt och det från Kalifornien var rätt ok. Särskilt när det var väl kylt men sedan föll vinet totalt. What do to??
Turligt nog finns det både vänliga personer fulla av kunskap på Twitter. Stort tack till min namne Magnus Ericsson som föreslog att jag skulle spräcka budgeten och ta ett riesling från Österrike. Ett vin jag faktiskt sedan tidigare gillade. So be it tänkte jag och returnerade 35 flaskor av amerikanskt chardonnay till Bolaget i förmån för svala Europa. Otroligt bra val. Dessutom blev det några flaskor över som jag säkerligen kan tänka mig öppna kommande året. Win-win.

Dessertvinet valde jag efter tips på Bolaget. Sött, men inte spritigt. Dessutom för jäkla gott.

Vinerna jag valde var
Briccondo Barbera, Barbera, Piemonte, Italien, 79kr (2773)
Domäne Wachau, Riesling, Österrike, 89kr (4318)
Moscatel de Setúbal, Setúbal, Portugal, 105kr (8011) 

Summerat blev maten kanon och vinmatchningen likaså. Gästerna hade roligt och bröllopsfesten var mer än väl lyckad. Nu är det dags att ladda om och se vad hösten har att erbjuda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *