Follas Novas Albariño, 2012

20140302-224253.jpg

Härom veckan stod ett avlångt frigolitpaket rakt ut ur min brevlåda. Den var en smakprovsflaska som hade anlänt. Vid öppnande av paketet såg jag att det var en spanjor, vit dessutom, Follas Novas från Arousana. Mycket intressant då jag har väldigt begränsad kunskap om vita viner från Spanien.

Druvorna till detta vin ska enligt utsago vara handplockade i Salnésdalen och endast den självrunna druvsaften ska ha används. Detta för att få till en friskhet i vinet. Vilket jag nog kunde uppleva.

Igår ikväll när det var dags för provning så ställde jag den mot en sauvignon blanc från Saint Claire Estate i Nya Zeeland. Anledning till just den var att båda ska ha lite tropiska toner och enligt Systembolaget på pricken likadana smakklockor.
Jag återkommer till savven i ett annat inlägg.

Det spanska vinet hade en gul men inte för gyllene ton som man finner hos ekade viner. På näsan fanns där tropisk frukt, ananas och kanske kanske lite söt melon. Vinet visade sig ha en stor friskhet, nästan spritsig känsla. Smakmässigt var där ananas, päron och citrus som jag skulle härleda till lime.

Skulle säga att vinet överraskade mig. Hade inte förväntat mig ett så friskt vin, inte heller de tropiska tonerna från ett gamla världen vin. Samtidigt var det en positiv överraskning.
Vinet fungerade bra till fisksoppan som inmundigades och jag kommer vilja prova det till fajitas. Det Sancerre som jag hade till fajitas senast var en för stor citrusbomb för att fungera bra ihop. Dock har jag viss förhoppning om bättre matchning med detta vin på albariño druvan.

Detta vin är något jag gärna provar vid fler tillfällen.

Pris: 118kr
Nr på Systembolaget: 2933

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *