Barolo Serralunga Luigi Baudana, 2012

Barolo Serralunga Luigi Baudana, 2012

Vinet

Det var ett tag sedan jag drack en härlig Barolo. Senaste tiden har det snarare blivit en del av ”druvlillasystern” Barbera. Lite mer tillgänglig för konversationsdryck och för plånboken. Men Barolo är ju alltid Barolo. Det ska man inte sticka under stolen med.

Detta vin är har vuxit på en fyra hektar stor vingård i italienska Piemonte. Ursprungligen ägdes marken av den äldre paret Baudana. Dock valde de att sälja till den större producenten G.D Vajra då de gillade deras filosofi men även att de inte hade någon som kunde ärva marken från dem.

Vinet har vuxit i ler- och kalkhaltig jord som är uppblandad med sand. Tydligen en stor fördel för året 2012 som hade en väldigt torr höst. Vattnet låg kvar i jorden och rankorna trivdes. Sedan efter den vanliga framställningsprocessen fick vinet ligga 30 månader på stora ekfat innan det buteljerades.

Denna barolo från Luigi Baudana är rödbrun till färgen och klassiskt tunn. Den av ger ett fint djup och en fruktigt härlig doft fylld av en skör blommighet. Här finner man även de landstypiska körsbären tillsammans med en kryddig doft av kanel.
I munnen var tanninerna självfallet klart tydliga som sig bör för en Barolo. Körsbär och fatvanilj var andra trevliga karaktärsdrag. Så fanns där också något annat som inte riktigt stämde. Efter att ha läst beskrivningen på Bolagets webbsida slog det mig klockrent. Pinjenötter, det är det som låg och stretade emot inne i minnesbanken. En smak av pinjenötter gjorde smaken än mer komplex och trevlig.

Denna Barolo från Luigi Baudana kan jag klart rekommendera. Varför inte öppna en flaska till en härlig viltgryta.

Pris: 279kr
Nr på Systembolaget: 2330

Producenten

Producenten G.D Varja startade i Piemonte (nordvästra Italien) på ett tidigt sjuttiotal. Det var på druvor från rankor som planterats dryga tjugofem år tidigare som man började göra vin på. Idag äger man ungefär 40 hektar odlad vingårdsmark i området.

G.D Varje producerar flera olika viner varav ett som jag druckit och tidigare skrivit om här på bloggen. Ett vin som imponerade på mig då och ett som jag fortfarande tycker mycket om. Har även provat deras Barbera och Moscato d’Asti. Väldigt goda de med. Med andra ord prova gärna flaskor från denna mycket trevliga producent.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *