Introduktionskurs i vin – lektion 2. Vitt vin på agendan. Allt är som vanligt vid ett kurstillfälle. Förutom en liten man ack så viktig detalj. Jag står inte en enda gång framme och pratar. Utan det är Tobbes show denna kväll.
Teori
Kvällen börjar som brukligt med lite teorivin. Noterar att deltagarna är förvånansvärt restriktiva med teorivinet. Men sånt brukar ge med sig på lite längre kurser när deltagarna blir mer och mer sammansvetsade.
Tobbe börjar bli van som utbildare kändes det som. Han pratade denna kväll om vart i världen vi producerar vin. Om mikro-, makro- och mesoklimat. Vem fasiken är den där vinlusen och gav en hel hög av annan härlig vininformation.
Viner
Denna andra lektion i Introduktionskursen var temat vita viner. Påvisa skillnader i stil hos olika viner. Väldigt grovhuggna skillnader. Sött mot torrt. Hög syra mot låg syra.
Vi började först med ett teorivin från franska Chablis. Tyvärr hade detta vin en korkdefekt. Där fanns en tydlig karaktär av våt källare. Vilket inte är ett karaktärsdrag för en Chablis. Jäkligt tråkigt för en annan som gillar viner från distriktet, men samtidigt väldigt nyttig erfarenhet för alla deltagare. Att få chansen att dofta, smaka ett defekt vitt vin.
Sett till själva provningen startade vi med en Gewurztraminer från Alsace. Låg syra även om det var ett vin som blev bättre och bättre under kvällen. Gyllene gul i färgen. Doft av litchi, nivea handkräm och rosor. Smakmässigt förutom en låg syra var vinet torrt och med tydlig citruskaraktär.
Andra vinet var en Sauvignon Blanc från Sancerre. Tunn i färgen som sig bör. Doft av mineral, flintastenar, en ursprungstypisk rökighet och med svartvinbärsblad. Tydlig syra i smaken, vilket var meningen att stå i kontrast mot det tidigare vinet. Krusbär och citron fanns där i smaken. Ett vin som jag personligen tyckte underlevererade en hel del. Liten besvikelse.
Tredje vinet kom från klassiska producenten Dr Loosen i tyska Mosel. Vinet var färgmässigt gult fast åt det tunnare slaget. Visade en viss sötma, honung och gula äpplen i doften. Förutom syran fanns där en sötma mixad med en tydlig citruskaraktär. Blodapelsin om jag själv fick välja. Blommig eftersmak tillsammans med tendens av gråpäron.
Fjärde och sista vinet var nog en ny upplevelse för de flesta. Ett sött dessertvin från Bordeaux. Färgmässigt skulle jag säga guld. Honung och en kryddighet i doften. Låg syra, tydlig kryddighet, nästan rent av eldig i smaken. Här fanns även en påtaglig fruktighet, apelsin och så klart en markant sötma.
Kvällens vin som röstades fram var nummer 3, Sauvignon Blanc från Sancerre. Ett vin som borde fått min röst med. Men eftersom det underpresterade så pass (utifrån mina förväntningar) gav jag min röst till Rieslingen från Mosel. Något som jag aldrig skulle gissat på när jag satte uppställningen. Då även med tanke på att vinet från Chablis var defekt.
Hoppas att deltagarna tyckte att denna lektion var inte lika svår som första tillfället. Kände så när man summerade tavlan över vad man hade tyckt om vinernas egenskaper.
Vinerna för Introduktionskurs i vin – lektion 2 var alltså.
Teorivin: Chablis Bouchard Aîné & Fils, 129kr, 75131
Vin #1: Dr L Riesling, 87kr, 7218
Vin #2: Hubert Beck Réserve du Chevalier Gewurztraminer, 96kr, 4592
Vin #3: Sancerre Domaine de la Villaudière, 149kr, 5338
Vin #4: Château Menota, 129kr, 4087
Nästa tillfälle är det sista tillfället för denna kurs och röda viner som står på agendan.