Calera Pinot Noir, 2012

IMG_1412.JPG

På tal om giftemål och vin. Att när man som vinintresserad gifter sig kan man nästan räkna med att några av gåvorna kommer komma i flytande form. Denna flaska var en sådan gåva. En flaska pinot noir. Wow, kände jag med en gång. Härligt! Sedan såg jag ursprunget till vinet, Kalifornien. Ajaj, och varningsklockorna lyste. Har inga goda erfarenheter av amerikansk pinot noir.
Men skam den som inte kan ändra sig. Denna flaska var helt fantastiskt god. Ja jäklar…

Passade nog fick jag och min fru även lite Bourgogne glas från Riedel som vi invigde i samband med öppnandet av denna flaska från producenten Calera Wine Company. Jag har alltid varit skeptisk till betydelsen av glas. Anar dock att jag nu är motbevisad.

Upphällt fanns där en klassisk tunn röd pinot skimrade runt i glaset. Transparent och härlig. Den stora kupan lösgjorde ljuvliga dofter av mogna jordgubbar, körsbär, mynta och en viss kryddighet alternativ känsla av fat. Dofter som satte höga förväntningar nu när smaken skulle granskas. Denna Pinot noir levde klart upp till alla dessa förväntningar när dropparna träffade rätt på tungan. Eleganta tanniner som med vinets tydliga kryddighet och smaker av jordgubbar och körsbär virvlade lätt ned.

Summerat var det ett otroligt gott vin. Med tanke på tidigare erfarenheter, kom detta vin från Calera som en total överraskning. Nästan som en brutal käftsmäll av den goda sorten. Rekommenderar varmt detta vin för alla som gillar pinot och som tvivlar på landet i väst.

Pris: 219kr
Nr på Systembolaget: 87282

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *