Claré J.C. Langhe Nebbiolo G.D. Vajra, 2018

Claré J.C. Langhe Nebbiolo G.D. Vajra, 2018

När jag är ensam med barnen en helg har det blivit tradition att jag åker till vår ”lokala” köttbutik och köper kalvlever. Inte för att barnen äter det, eller min fru, utan för att jag tycker det är så fantastiskt gott. Kalvlever lätt stekt på högvärme med mycket smör, i med lite stekt bacon, matlagningsgrädde och kinesisk soja. Smaksätt med salt och peppar. Servera med ris och rårörda lingon. Gott som tusan. Vad dricker jag då till detta?

Vin till kalvlever

Att välja vin till kalvlever är svårt. De rårörda lingonen har en hel del syra att balansera upp med. Alltså behöver vinet ha en hel del syra i sig. Den krämiga gräddsåsen har även den en syra men även en del sötma, så vinet får inte vara för tunt tycker jag. Sedan är den återstående ingrediensen i mitt val, den personliga smaken. Vad gillar jag för viner.

Ni som följt bloggen vet att jag ofta landat i pinot noir viner. Nja, skulle jag säga generellt till pinot för denna rätt. Däremot finns det bra pinot som säkert skulle passa. Dock med prislapp därefter. För en vanlig fredagskväll hemma utan fru så undviker jag att öppna en +400kr flaska endast till mig själv.

Till kalvlevern denna gång fick det bli italienskt. Närmare bestämt en ung nebbiolo från Langhe av producenten G.D. Varja. De har gjort ett vin som smakar som, de själva säger, druvan gjorde förr i tiden. Lätta och friska viner.

Claré J.C. Langhe Nebbiolo G.D. Vajra, 2018
Korken anger tydligt vem producenten är

Vinet

Denna nebbiolo lyste med en tunn och fin transparens av gyllene röd färg. Har en svaghet för tunna vackert skimrande viner som kan förföra en med en smak och doftbomb som inte kan anas av den okulära besiktningen.

I näsan var vinet initialt något sluten men kunde urskilja söta röda bär med inslag av lätt fat och läder. Väl i munnen var det en bärig blandning av jordgubb och blodapelsin tillsammans med en hög syra och fina tanniner. Eftersom vi var i Italien fanns det självfallet en del körsbär också, men dock inte så påtagliga.

Lät vinet lufta sig under kvällen vilket gjorde att det öppnade upp sig och blev en riktigt härlig upplevelse. Klart prisvärt dessutom.

Till maten blev det en bra matchning. Den höga syran från vinet balanserade de rårörda lingonen och gräddsåsen på ett utomordentligt fint sätt.

Korta fakta

Druva: Nebbiolo
Geografi: Italien, Piemonte, Langhe
Producent: G.D. Varja
Årgång: 2018
Inköpt: På Systembolaget för 149kr (tyvärr utgått)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *