Domäne Wachau Riesling Selection, 2013

DomaneWachau2013

Bröllopsfest och klackarna i taket. Det är vad jag främst tänker på när jag dricker detta vin från Österrike. Detta var sista flaskan från höstens festlighet. I alla fall av det som blev över. Vi hade valt detta vin att ackompanjera huvudrätten som bestod av torskrygg med knaperstekt sidfläsk tillsammans med en härlig champagnesås. Syran i vinet balanserade upp maten riktigt bra. Fick till och med personer på festen som sa att de vanligen inte dricker Riesling, men detta var riktigt bra. Ett fynd på Systembolaget helt enkelt. Dock såg jag inför detta inlägg att de valt att höja priset samt att vinet uppmärksammats av diverse svenska mattidningar med. Fortfarande ett bra vin men kanske inte lika prisvärt längre även om det inte är överprisat.

Producenten bakom vinet är Domäne Wachau. Beläget i distriket Wachau producerar de fantastiska viner i alla prisklasser. Detta är som sagt instegsvinet. Oftast är det druvan Grüner vertliner som odlas i Österrike, men verkar som Riesling vinner mark. Kanske för den att då får en skarpare syra och kontrast. Detta var en Riesling och den uppvisar ett tydligt ursprung.

Om man springer på detta vin så kanske man upplever färgen tunn och nästan grönaktig. Doftar päron, grape och har en fin gräsig/örtig ton. Smakar initialt lite kantigt. Kanske beror på det är ett instegsvin. Men har en skön ton av mineralitet i kombination med citrusfrukten och päronen.

Jag gillade vinet för ett halvår sedan och jag gillar det än idag. Kommer garanterat plocka på mig några flaskor i sommar för direkt konsumtion.

Pris: 99kr
Nr på Systembolaget: 4318

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *