Faustino I Gran Reserva, 2004

Faustino I Gran Reserva, 2004

Faustino I Gran Reserva, 2004

Vinet

Rioja, kräftspad, vanilj och trista viner. Mina fördomar rakt ut gällande dessa spanska viner. Det var även med de ögonen jag gick in med när jag skulle prova Faustino I. Förra gången jag köpte detta vin för Betyg-1 kursen var jag bortrest när jag skulle hålla kursen och min gamle ”mentor” Bosse höll tillfället. Besviken var förnamnet då tidningen Decanter hade utsett vinet till ett ruggigt bra ett. Till och med bästa vinet för prisklassen för året om jag inte minns fel.

Denna flaska var dock inte från det år som vann pris i Decanter. Men dess utseende kunde säkert ha varit detsamma. Rödlila och relativt tät för att vara en Tempranillo. Mina fördomar var hyfsat korrekta. Här fanns det kräftspad och dill i doften. Även stall, jordgubbar och den klassiska vanilj. Smakmässigt fanns där en del tanniner. Jordgubbar, dill och vanilj även så.

I ärlighetens namn var vinet lite av en besvikelse. Mest kanske för att jag byggt upp lite för stora förväntningar. Samtidigt var det inte så illa som jag trodde det skulle vara. Alla fördomar fanns där men i Faustino I var de betydligt mer nyanserade.

Gillar man klassisk Rioja ska man absolut köpa detta vin. Gillar men ikoniska viner, vilket man nog får säga att detta är, så ska man också köpa det. Annars köp en flaska från norra Rhône om man vill ha stall men ingen dill.

Pris: 179kr
Nr på Systembolaget: 2678

Producenten

Producenten eller bodegan Faustino Martínez har varit med ett tag. Startades 1861 av Eleuterio Martinez Arzok med ambitionen att göra bulkviner i mängd. Lite som dagens bag-in-box producenter. Bodegan växte och blev sakteligen bättre på kvalité. Sedermera tog Julio Faustino Martine över som tredje generationens vinmakare och pinkade in reviret Faustino världen över. Numera säljs Faustinovinerna till nästan 50 länder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *