Muscadet Sèvre et Maine, 2011

20130717-234528.jpg
Både i ett- och i druvkursen hos Munskänkarna omnämndes begreppet ”sur lie”. De vill säga att vinet lagras på jästfällning. Vad jag vet om hade jag innan denna flaska aldrig provat en muscadet. Hur var det då, fanns det någon skillnad mot ”vanligt” vitt vin. Både ja och nej är mitt svar. Vinet både doftade och smakade annorlunda än vad jag tidigare viner jag provat. Men samtidigt är det en ny druva med. Så vågar inte svara på om det är framställningsmetoden eller druvan som utgjorde skillnaden.
Vinet i i sig var gult och utan doft och smak skulle jag gissa att det legat på ekfat. Men kände inga vaniljtoner överhuvudtaget. Doftade gjorde det av citrus, tropiska frukter som melon, men även lite jäst. I munnen upplevdes vinet som väldigt friskt och ungdomligt. Lite sur ton men annars bestod av härliga päron och ananas nyanser.
Summerat skulle jag säga att vinet upplevdes som en skön mix mellan en inte för ekad chardonnay och en sauvignon blanc från nya världen. Med prislappen på under 80 riksdaler måste jag säga att det är ruggigt prisvärt.

Pris: 79kr
Nr på Systembolaget: 2275

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *