Rapport från Druvkurs – lektion 7

Druvkurs – lektion 7

Druvkurs – lektion 7 handlar om min personliga favorit bland druvorna. Den odlarna själva kallar för ”Divan”, nämligen Pinot noir.

Teori

Kvällen skulle erbjuda det sista teoripasset för Druvkursen. Handla primärt om lagring, defekter av viner och om ekfat. Vi pratade om rostningsgrader, blandningar, förslutningar och om filtrering. Hur man chippar ett vin, det vill säga fejkar ekfatslagring genom doppa i ekstavar eller tepåsar av ekspån i vinet. Vi pratade även om omdragning av vin för att göra det klarare men även om segmenteringar. Grund och botten vad som sker i ekfaten och in i flaskan. Även kort om hur vinet på verkas av flasklagring. Bara skoj med andra ord. Än roligare är dock att dricka vin.

Viner

Viner på Druvkurs – lektion 7 baserades på temat av den sista druvan ut, Pinot Noir. Fyra olika viner på druvan tillsammans ett Bourgognevin på druvan Gamay och ett från italienska Piemonte på druvan Nebbiolo.

Jag måste erkänna att jag som klurig utbildningsansvarig har haft tur med färgerna på vinet vid flertalet tillfällen. Så även denna gång. Alla vinerna var ljust transparenta som gjorde det svårt för deltagarna att lista ut vilket glas som var vilket. Men första vinet var det så kallade teorivinet. Denna gång från spanska västkusten vid Atlanten. Härligt torrt och krispigt trots att det var under hundralappen.
Det var dock inte det vinet som deltagarna och undertecknad såg fram emot utan de sex röda som stod uppradade framför dem.

Först ut var ett Pinot Noir från Nya Zeeland. Lite fruktig men typisk för landet och prisklassen. Därefter ytterligare en Pinot Noir, eller Spätburgunder som druvan heter i Tyskland. Kanske inte så typiskt för landet, men karaktärsdragen fanns där. Sedan var det dags för kvällens första joker, druvan Gamay. Tydlig fruktighet och lite för mycket blandsaft. Anar dock att prisklassen hade visst att säga om detta.
Fjärde vinet var dock en höjdare, Premier Cru från Bourgogne. Den stod ut bland kvällens viner både i färg och fyllighet. Men samtidigt hade den inget att spänna musklerna med mot vinet från Felton Road som jag drack häromveckan. Femte vinet var även det en riktig höjdare. Calera, en Pinot Noir från Kalifornien som jag även skrivit om på bloggen. Vinet som avslutade kvällen var andra jokern, Nebbiolon från Piemonte. Dock inte från Barolo utan grannen Barbaresco. Kanske bästa vinerna för hela kursen.

Vinerna för kvällen var således.

Teorivin: Orballo, 2014, 92kr, 2696
Vin #1: Rua, 2014, 159kr, 6265
Vin #2: Alde Gott, 2014, 139kr, 5484
Vin #3: Morgon Victor Berard, 2013, 105kr, 5563
Vin #4: Gevrey-Chambertin La Justice Domaine René Bouvier, 2013, 349kr, 5395
Vin #5: Calera, 2013, 249kr, 87282
Vin #6: Fontanafredda Barbaresco, 2012, 169kr, 75182

Då var det sista teoripasset avklarat. Nästa tillfälle var är det övningsprov inför avslutande slutprovet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *