Att vara utbildningsansvarig

Att vara utbildningsansvarig

Att vara utbildningsansvarig

Utbildningsansvarig

För drygt ett år sedan blev jag vald av sektionen i Falkenberg till att att vara utbildningsansvarig för sektionen. Ett väldigt trevlig förtroende som jag troligen förvaltar väl då jag blev omvald i år igen. Men vad gör jag då som utbildningsansvarig?

Förutom det uppenbara, att hålla i utbildningar och försöka närvara på så många styrelsemöten som det bara går, försöker jag läsa på om nya viner, producenter och vin i allmänhet. I ärlighetens namn går det i vågor. Ibland flyter det på väldigt bra och man plöjer vinlitteratur. Andra stunder så ligger Livets goda (som jag prenumererar på) öppnat i sin platsförpackning i flera veckor. De stunderna är ofta då livet kommer emellan brukar jag känna. Familjen, barnen, jobbet, träning, andra intressen som en småbarnsförälder kan tänkas ha. Det är också därför denna blogg stundtals blir lidande.

Vinkurser

Att hålla vinkurser kräver sin planering. När jag tog över tyckte jag att det var dags att göra något åt de förskräckligt tråkiga presentationerna som man tvingats utstå år efter år, kurs efter kurs. Första kursen jag gjorde var Betyg-1 kursen där jag la ned massor med timmar för att få till ett bra material. Eller bra, något som jag själv gillade i alla fall. Visst en och annan bild är lånad av internet för att demonstrera något speciellt syfte. Andra är mina egna. Texter kunde jag använda från tidigare presentationer. Fortfarande tog det en väldigt massa tid att göra detta. Nu är det dock gjort på fyra av våra kurser, dvs de fyra kurser jag har hållit sedan jag tog på mig denna uppgift. Betyg-1, Druvkurs, Introduktionskurs och Mousserandekursen. Nu när jag håller Betyg-1 för andra gången känner jag lättnaden över att ha ett bra material redan klart.

Att välja vin till kurs

Men det allra roligaste med förberedelserna inför en kurs är att välja vinerna. Här är det tillfälle man kan spendera oerhört mycket tid som utbildningsansvarig. Ska man välja säkra kort som man provat tidigare, eller ska man välja helt nya viner. Har hänt mer än vid en gång att jag gjort klart hela vinlistan för en kurs, startat kursen (och därmed fått in all ekonomi) och sedan när jag ska beställa så är 40% av vinerna ej beställningsbara av olika anledningar. Då är det lagom jobbigt. Att en del viner faller bort är naturligt, men när det blir så mycket som 40%. Då får man oftast börja planera om kursen från början gällande drycker. Generellt skulle jag uppskatta att hälften av vinerna på en kurs har man provat tidigare och hälften är helt nya bekantskaper. Ofta väldigt trevliga sådana.

Att just välja vin är svårt. Jag försöker göra det med en eftertanke för varje lektion, eller till och med för varje vin. Vilken ordning de kommer och varför dricker vi just detta vin just denna kvällen. Nu är det snart dags att börja kika på materialet inför måndagens lektion. Vad ska uppdateras och justeras. Alltid är det något för det händer så oerhört mycket i vinets värld.

Förläng livet

Är man nyfiken på vin så se till att gå en kurs. Det är sällan gravallvarligt utan alltid väldigt lättsamt och enkelt sätt att närma sig ökad vinkunskap. Dessutom kan jag nästan utlova flera skratt vid varje tillfälle. Det i kombination med ett glas rött borde göra så att vi lever längre enligt många läkare. Med andra ord förläng livet och gå en vinkurs.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *