Chablis Premier Cru Les Vaillons Domaine Christian Moreau, 2011

Chablis Premier Cru Les Vaillons Domaine Christian Moreau, 2011

Min fru kom hem i fredags med ett gäng franska ostar. Aha, vad har vi för gott rött i vinkylen tänkte jag genast. Det visade sig dock att de planerna fick skrotas då inköpet visade sig vara en kittost, en getost, en brie och en grönmögelost. Vitt med andra ord. Rotade runt bland de få flaskor som trängs i den minimala kylen och fick tag på en premier cru från franska Chablis. En flaska som jag råkat få med mig hem vid något svagt tillfälle på Bolaget men som blivit liggande i nästan ett halvår (händer inte ofta). Flaskan kom från producenten Domaine Christian Moreau och vinet från vingården Vaillons. Ett område som ligger sydväst om byn Chablis tillsammans med ett par andra premier cru vingårdard.

Karta över Chablis

Det som hälldes upp i glaset hade en tunn gul färg och dofta friskt utav citrus och päron tillsammans med en mysig miniralitet. Mineral kom tydligt fram när jag drack vinet. Även citrusen och päron fanns där tillsammans med söta gula äpplen och en tydlig örtighet.

Personligen tycker jag vinet var gott men det saknades något. Det var som en del av spektrumet eller smakupplevelsen bara bara föll bort. Dessutom läste jag på Christian Moreaus webbplats att detta vin hade en andel av 35-40% som lekat på ekfat. Det är något jag inte brukar uppskatta. Jag vill ha mina chablier kripsiga och full av liv och mineral. Därför kändes denna chablis inte 100% matchning med mina smaklökar. Till ostarna passade vinet dock bra i med den hade både klassisk chablis stil likväl som ordinar chardonnay med ekningen. Dock nog ingen flaska jag köper igen på ett tag.

Pris: 251kr
Nr på Systembolaget: 96104

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *