Amarone della Valpolicella Classico Allegrini, 2009

Amarone della Valpolicella Classico Allegrini, 2009

Det sägs att vi svenskar är väldigt förtjust i amaroneviner. Är det sötman som tilltalar för jag inte tänka mig att det är priset. Eller är den lite annorlunda framställningsmetoden som attraherar. Nej, det måste vara sötman. På samma sätt som många landskvinnor och landsmän tenderar att på den vita sidan föredra sliskigt söta viner från exempelvis Mosel. Det jag drack denna kväll var en amarone från producenten Allegrini.

Rödblå nyans med en parfymig, nästan rökig doft av gummi och svarta vinbär. Samtidigt söt och eldig med fina och eleganta tanniner. Smak av viol och röda bär.

När det kom till gissning på druva och region var jag fruktansvärt osäker. Svarta vinbär i doften drog mig till nya världen. Men sötman tog mig tillbaka till Europa och Italien. Närmare bestämt till Valpolicella. Därav mitt svar och tillsammans med druvan corvina. Som vid genomgången visade sig vara korrekt.

Även om jag kanske inte är en superstor fan av söta viner var detta amaronevin riktigt gott. Dock för den pengen köper jag nog hellre en flaska rött från Châteauneuf-du-Pape eller Bourgogne eller varför inte än hellre en god champagne.

Pris: 425kr
Nr på Systembolaget: 99396

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *