Meursault Ropiteau, 2011

Meursault Ropiteau 2011

Bourgogne är för många synonymt med druvan pinot noir. Men för den som gillad vitt vin betyder denna franska vinregion snarare druvan chardonnay. Det vill säga om man inte är ett fan av drycken Kir. För i Bourgogne odlar man nämligen inte bara chardonnay utan även den gröna druvan Aligoté. En druva som just används för framställningen av Kir.

Men jag gillar inte Kir så för mig är Bourgogne helt och hållet chardonnay för de vita vinerna. Eller faktiskt än mer snävare. Jag föredrar vindistriktet Chablis. Gillar dess krispighet och lättsamma ton. Fast desto bättre Chablis jag dricker desto mer ektoner får jag. Läste någonstans att Grand Cru vinerna från distriktet är så gott som alltid ekade. Med andra ord kommer jag säkerligen på sikt våga mig utanför Chablis och in i övriga Bourgogne där chardonnay så gott som alltid legat på ek. Denna flaska från producenten Ropiteau Frères är just en klassisk vit Bourgogne.

Gyllene och halmgul i färgen. Doftar lite fuktig källare uppblandat med gula äpplen, honung och vanilj från de rostade ekfaten. Smakmässigt finns de rostade vaniljetonerna där, men inte så kraftiga som kopiorna från Nya Världen ofta är. Här finns även smak av päron tillsammans med en tydlig men inte så hög syra.

Jag tycker att vinet var bra men jag kräver nog mer tillvänjning innan jag kommer uppskatta klassisk vit Bourgogne fullt ut.

Pris: 249kr
Nr på Systembolaget: 5360

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *