Vintävling i Ulricehamn

Vintävling 2016

För någon vecka sedan var det dags för årets regionsfinal i Munskänkarnas vintävling. De som följer bloggen kommer kanske ihåg att jag ställde upp även förra året. Då var jag i Borås, denna gång i Ulricehamn. Inför detta år hade jag bytt ut min tävlingspartner. Från den otroligt rutinerade utbildningsledaren Bosse mot den unga och hungra vännen Tobbe. Man kan nästan säga att jag för traditionen vidare. Förra året frågade Bosse, då utbildningsansvarig, mig som kursdeltagare i 2-betygskursen om jag ville följa med. I år frågade jag, som ny utbildningsansvarig, Tobbe som kursdeltagare i Druvkursen om han ville delta med mig. Vilket han ville.

Dagen började med att ordförande Fredrik hämtade oss strax före åtta på morgonen och styrde sedan bilen norröver. Väl i Ulricehamn var det årsmöte i regionen innan det var dags vintävling. Jag är i ärlighetens namn inte så bra men Tobbe var peppad. Skoj visste jag dock att det skulle bli.

Vintävling

Vår taktik var enkel. Först prova vinerna individuellt och sedan gå igenom dem tillsammans ett glas efter vart annat. Det första av de tre vita vinerna doftade väldigt druvtypiskt av vått ylle och tyckte jag uppvisade en bra balans och kändes som ett svalt klimat. Därav var min gissning Chenin Blanc och gamla världen (Frankrike, Loire). I och med att man får två gissningar per glas och jag dricker inte så mycket Chenin Blanc slängde jag in en Silvaner från tyska Franken som alternativ. Glas två var än mer druvtypisk och ett vin jag som direkt kände att det här kommer från franska Alsace. Anledningen till detta var att jag kände igen vinet ty jag haft det på en lektion i Druvkursen någon vecka innan. Men vad sjutton hette druvan. Hjärnsläpp! Skrev inte ens något alternativ till detta.
Tredje vita vinet kändes som en klassisk Sauvignon Blanc från nya världen. Med andra ord Marlborough, Nya Zeeland (även om jag visat upp lite alternativ till nya världen länder i Druvkursen). Härvar jag vid gott mod och kände att idag kommer det gå bra.

Det första av de röda vinerna satte ett tillfälligt stopp på det högmodet. Vad sjutton var det i glaset. Kan det vara en Cabernet Franc? Eller en Shiraz? Eller en Cabernet Sauvignon? Kände mig förvirrad. Andra glaset av de röda vinerna i vintävlingen gjorde mig inte lyckligare. Är det en Cabernet Sauvignon eller en Pinotage? Ingen aning.
Sista glaset fick upp en till ytan igen. Här pratar vi Italien med körsbär och trevliga tanniner. Men är det en Nebbiolo eller en Sangiovese var frågan? Dags att stämma av med Tobbe och hur det gått för honom.

Det visade sig att vi varit väldigt lika i våra funderingar så det blev inte så mycket diskussion. Han kunde pricka druvan som jag hade hjärnsläpp på. En Pinot Gris. Lika vilsen som jag på de två första röda vinerna. Men vi var överens om Italien på det tredje. Efter lite betänketid satte vi Nebbiolo, Italien, Piemonte. Vilket visade sig var en perfekt gissning och 4 poäng. Fyra poäng är max per vin. Två poäng för druvan och ett vardera för land och region.

I övrigt så fick vi 2p för första vita. Mycket riktigt en Chenin Blanc men från Sydafrika. Fullpott på andra vita, Pinot Gris från Alsace. Tre poäng på tredje vita. En Sauvignon Blanc från Loire (som var vårt andra alternativ). Mörket lade sig sedan över oss när vi kom till de två första röda. Först ut var en Zinfandel och den följdes av en Shiraz från Australien. Noll poäng på de vinerna och som sagt full pott på Barolon som var i glas nummer tre.

Totalt landade vi på 13 poäng i vintävlingen, vilket var en höjning med fem hela poäng från föregående år och vi knep nog en fjärde plats av ungefär 12-15 deltagande lag. Både var nöjda med resultatet. Samtidigt är vi båda tävlingsinriktade så nästa år ställer förhoppningsvis samma lag upp igen med ännu mer poäng i bagaget.

Blindprovning vita viner

Överraskningen

Efter årsmöte och vintävling var det lunch och då fick vi reda på att vår tidigare ordförande Ingrid hade dukat upp ytterligare en blindprovning till oss. Sex vita viner sammankopplade med okänt tema. Heja vad svårt det var. Ingrid är känd för att ha en räv bakom örat. Man kan väl säga som så att det gick bättre på vintävlingen än vad det gjorde med Ingrids provning. Temat plockade vi rätt snabbt, Frankrike. Men druvor och vartifrån var desto svårare. Ingrid hade gett oss följande: Chenin Blanc (Loire), Riesling (Alsace), Sauvignon Blanc (Bordeaux, ekad), Druvblandning (Chátauneuf-du-Pape), Chardonnay (Jura) och Chardonnay Bourgogne.
Tack Ingrid för den provningen. Mycket intressant och givande.

I övrigt är det ladda batterierna för nästa års vintävling. Gäller bara att öva, öva och öva.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *