A Amarone, 2011

A amarone, 2011

Ännu en italiensk amarone (förra kan du läsa om här). Denna gång inhandlad för att matcha klassisk oxfilé med grönpepparsås och klyftpotatis. Jag var inte närvarande vid köptillfället med enligt utsago rekommenderade en av de lokala expediterna på Systembolaget detta vin för ändamålet. Ett val som kanske i efterhand inte var det mest optimala men verkligen ingen miss heller. Snarare så att maten gjorde vinet lite godare. Vinet kom från den italienska producenten Alpha Zeta och är ett vin som måste tillhört det fasta sortimentet hos Bolaget hur länge som helst. Känner i alla fall igen flaskan sedan många gånger tidigare. Har säkerligen även smakat den tidigare med.

Vinet i glaset hade börjat få en rödbrun karaktär och doftade stiltypiskt av körsbär och vanilj men även tydlig utav fat med en liten kryddighet. Smaken var även den stiltypiskt söt men inte för kraftig. Vinet hade vackra och härliga tanniner insvepta in en körsbärs, mörk choklad och vaniljkompott.

Jag tyckte detta amaronevin var tunt på alla håll och blev därför ingen favorit. Men till maten, framför allt till såsen, tog vinet tillbaka något av sin vinmakares heder. Ska man köpa en amarone som instegsvin fungerar detta, men förväntar man sig en fyllig upplevelse bör man välja en annan flaska.

Pris: 219kr
Nr på Systembolaget: 12343

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *