The Chocolate Block, 2012

The Chocolate Block

Vinet

Sydafrika. Viner med mycket dofter av grön paprika och av den fruktigare sorten har varit mina erfarenheter. Men detta vin från producenten Boekenhoutskloof är inget av dem. Detta är ett balanserat och riktigt bra vin gjort på en härlig druvblandning. Vinet har lagrats i 18 månader på nya, 1 år gamla och 2 år gamla franska ekfat. Cabernet Sauvignon lagrades endast på nya fat.

Härliga dofter av mogna bigarråer, viol, kaffe och framför allt choklad. Det sistnämnda kanske inte så konstigt med tanke på vinets namn.

Smakmässigt noterade jag tydliga tanniner men inte för grova utan balanserade. Vinet smakade mörk choklad (förvånande eller inte), svartpeppar och björnbär. Med andra ord är gör sig Syrah-druvan påmind. Vilket kanske inte är så konstigt då vinet består i majoritet av den. Fast där fanns även smaker av viol och körsbär som tilltalade.

Vinet var fantastiskt gott, passar perfekt till grillat!

Pris: 249kr
Nr på Systembolaget: 208601

Producenten

Producenten Boekenhoutskloof (hur man nu uttalar det på bästa sätt) är både en ny och gammal sådan. Tydligen startades firman redan 1773 men det var inte förrän två hundra år senare som den köptes av nya ägare som planterade marken med vinrankor. Ett mycket gott val må jag säga. För resultatet var fantastiskt. Just detta vin består av 70% av Syrah, Cabernet Sauvignon (13%), Grenache Noir (10%), Cinsault (6%) och faktiskt 1% Viognier. Känns lite som en klassisk Rhône blandning om man bortser från cabben.

Springer man på detta vin är det väl värt att testa. Gärna till grillat eller vilket köttbit som helst egentligt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *